4.Sınıf Türkçe 1.Dönem 2.Yazılı Soruları ve Cevapları 2018-2019

4.Sınıf Türkçe 1.Dönem 2.Yazılı Soruları ve Cevapları 2018-2019

…………………. OKULU 2018-2019 EĞTİM ÖĞRETİM YILI 4. SINIF Türkçe DERSİ 1. DÖNEM 2. SINAV KAĞIDI

Ad-Soyad:

No:

 

1) “Bugün dedemin arabasıyla alış veriş merkezine gittik.”
Yukarıdaki cümlede aşağıdaki sorulardan hangisinin cevabı yoktur? 

A) Neyle gittiniz?
B) Nereye gittiniz?
C) Niçin gittiniz?
D) Ne zaman gittiniz?

Cevap: C

 

2) “Oya, okuldan eve neşe içinde döndü.” Cümlesinde aşağıdaki sorulardan hangisinin cevabı yoktur?
A) kim?
B) niçin?
C) nasıl?
D) nereden?

Cevap: B

 

3) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “köşe” sözcüğü terim anlamıyla kullanılmıştır? 
A) Karenin dört açısı ve dört köşesi vardır.
B) Bir yılda ne yaptıysa köşeyi döndü.
C) Köşeyi dönünce Ali’ye rastladım.
D) Osman’a yakalanmamak için köşe bucak kaçıyor.

Cevap: A

 

4) Aşağıdaki tümcelerin hangisinde “hafif” sözcüğü mecaz anlamda kullanılmamıştır?
A.Boğazımda hafif bir ağrı var.
B.Sabah hafif bir rüzgar esiyordu.
C.Omzuma hafifçe dokundu.
D. Bu çanta ona çok hafif gelmişti.

Cevap: A

 

5) İçimden hep iyilik geliyor
Yaşadığımız dünyayı seviyorum
Kin tutmak benim harcım değil
Çektiğim bütün sıkıntıları unuttum
Parasız pulsuzum ne çıkar
Gelecek güzel günlere inanıyorum.
Bu şiirde hangi duygu yer almamaktadır? 

A) korku
B) sevgi
C) umut
D) mutluluk

Cevap: A

 

6) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “ tatlı “ sözcüğü mecaz anlamda kullanılmıştır?
A) Tatlı biberleri ben yedim.
B) Tatlı tatlı konuştular.
C) Kek fazla tatlı olmasın.
D) Tatlı armutlardan istiyordu.

Cevap: B

 

7) Soru işareti aşağıdaki tümcelerin hangisinin sonuna konulmaz?
A.Oraya nasıl gideceğimi bilmiyorum
B.Siz de mi bilgisayarı oradan aldınız
C.Benim mi Allahım bu çizgili yüz
D.Biz en yakın kütüphane nerede

Cevap: A

 

8) “-lık, -lı, -sız, -cı” ekleriyle yeni sözcükler türetilebilmektedir. Örneğin, “ağaç” sözcüğüne “-lık” eki gelerek “ağaçlık” sözcüğü türemiştir. Aşağıdakilerden hangisinde bu eklerden biriyle türetilmiş bir sözcük vardır?
A) Fırında
B) Balıkçı
C) Kitabım
D) Evden

Cevap: B

 

9) O sabah yine erkenden uyandım ( ) Telaşla ödevimi ararken sınıfta unuttuğum aklıma geldi ( )
Eyvah ( ) Öğretmenim ödevleri sorunca ben nasıl cevap vereceğim ( )
Yukarıdaki paragrafta parantezlerin içene hangi noktalama işareti gelmelidir? 

A) (,) (.) (!) (!)
B) (.) (.) (,) (?
C) (.) (.) (!) (?)
D) (.) (,) (!) (?)

Cevap: C

 

10) “Yazın, sıcak günlerinde serinlemek için kendimizi soğuk sulara bırakıyorduk.” cümlesinde hangi kelimeler sıfattır?
A. sıcak – sular
B. sıcak – soğuk
C. yazın – soğuk
D. soğuk – sular

Cevap: B

 

11) “Üzüm üzüme baka baka kararır.” Atasözünün ana fikri aşağıdakilerden hangisidir?
A) İnsanlar birbirlerinin davranışlarından etkilenirler.
B) Yan yana duran üzümler çürür.
C) İnsanlar gibi üzümler de yalnız kalamaz.
D) Üzümler birbirlerinden olumsuz etkilenirler.

Cevap: A

 

12) Aşağıdaki sözcüklerden hangisi sesli harfle başlayan bir ek aldığında sonundaki sessiz harf yumuşamaz?
A. kitap
B.yatak
C.süt
D.salıncak

Cevap: C

 

13) Aşağıdaki tümcelerin hangisinde terim anlamlı bir kelime kullanılmıştır?
A) Akşama kadar arabayla gezip durduk.
B) Öğretmen ödev olarak bölme işlemi verdi.
C) Bahçeden annem için gül topladık.
D) Çamaşırları astığı ip ağırlıktan kopmuş.

Cevap: B

 

14) Aşağıdaki tümcelerin hangisinin sonuna soru işareti konulmaz?
A) Neden gittin
B) Neden buraya geldin
C) Neden yürüdün
D) Neden geldiğini bilmiyorum

Cevap: D

 

15) Aşağıdaki atasözlerinden hangisinde “dayanışma” konusu işlenmiştir?
A) Nerde birlik orda dirlik.
B)Köpeksiz sürüye kurt dalar.
C) Ne ekersen onu biçersin.
D) Güvenme varlığa düşersin darlığa.

Cevap: A

 

16) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde sebep-sonuç ilişkisi vardır?
A.Nil ile Ece ikiz olduğundan birbirlerine benzerler. B. Derya ile Defne ödevini evde yapacaklar.
C. Yapılacak veli toplantısını anneme haber verdi D. Ela ve Ece de bizimle filme geleceklermiş.

Cevap: A

 

17) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “de” bağlacı yanlış yazılmıştır?
A) Ben de oraya geleceğim.
B) Bilgisayarda hangi oyunlar var?
C) Bahçede masayı kurduk.
D) Abasıda aynı okulda okuyor.

Cevap: D

 

18) “Sağ” sözcüğü, hangi cümlede “yaşamakta olan” anlamında kullanılmıştır? 
A) Sağdaki öğrenciler sıraya girdiler.
B) Köylüler süt sağdı.
C) Kaldırımın sağına geç.
D) Dedesi hala sağ mı?

Cevap: D

 

19) “Gönül alıcı, hoş ve güzel sözlerle karşımızdaki insanın olumsuz kararlarını değiştirebiliriz.” Anlamına gelen atasözü aşağıdakilerden hangisidir?
A)Lafla peynir gemisi yürümez.
B) Tatlı dil yılanı deliğinden çıkarır.
C) Görünen köy kılavuz istemez.
D) Söz gümüşse sükût altındır.

Cevap: B

 

20) “ kağıt- jilet- kitap- Jale-lale”
Yukarıdaki sözcükler alfabetik olarak sıralandıklarında baştan üçüncü sözcük hangisi olur?

A) kağıt
B) Jale
C)lale
D) kitap

Cevap: D

 

 

Türkçe Dersi Öğretmeni
……………….. 

Başarılar Dilerim

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.