4.Sınıf Türkçe 1.Dönem 2.Yazılı Soruları ve Cevapları 2018-2019

4.Sınıf Türkçe 1.Dönem 2.Yazılı Soruları ve Cevapları 2018-2019

…………………. OKULU 2018-2019 EĞTİM ÖĞRETİM YILI 4. SINIF Türkçe DERSİ 1. DÖNEM 2. SINAV KAĞIDI 


Ad-Soyad:

No:

 

1) Aşağıdaki sözcüklerden hangisi çoğul eki almamıştır?
A) Çocuklar
B) Oyuncular
C) Dersler
D) Eğer

Cevap: D

 

2) “Ahmet, bugün de derse geç geldi.”
Yukarıdaki cümleden aşağıdakilerden hangisi çıkarılabilir?

A ) Ahmet, okula gitmemektedir.
B ) Ahmet, yarın da okula geç gidecektir.
C ) Ahmet, daha önce de derse geç kalmıştır.
D ) Ahmet, derslerinde başarısız bir öğrencidir.

Cevap: C

 

3) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde eşsesli kelime vardır?
A) Çok naz yaptın, yiyeceksen ye artık!
B) Sana söz veriyorum, bir daha yapmayacağım.
C) Şu çukuru iyice kaz ki çiçekler rahat etsin.
D) Okullar Eylül ayının üçüncü haftasında açılır.

Cevap: C

 

4) “Öğretmenimiz açıları anlattı. Bazı arkadaşlarımız boş gözlerle ona baktı. Oysa bu konu bence çok kolaydı. ”
Yukarıda altı çizili kelimeler anlamlarına göre hangi şıkta doğru sıralanmıştır?

A) Terim-mecaz-gerçek
B) Terim-gerçek-mecaz
C) Mecaz-gerçek-terim
D) Mecaz-terim-gerçek

Cevap: A

 

5) Aşağıdaki deyimlerden hangisi “sır saklayamamak” anlamındadır?
A)Ağzında bakla ıslanmamak
B)Ölçüyü kaçırmak
C)Ağzı var dili yok
D)Cebi delik

Cevap: A

 

6) Aşağıdaki tümcelerin hangisinde türemiş bir kelime yoktur? 
A)Tuzluğu bana uzatır mısın?
B)Günlük tutmaya başladım.
C)Yağmurluğumun yırtıldığını fark etmedim.
D)Erikler olgunlaşmaya başlamıştı.

Cevap: D

 

7) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde türemiş ( yapım eki) sözcük yoktur?
A. Bugün hava çok güzel.
B. Yemek çok tuzlu olmuş.
C. Tarlada iki saat susuz kaldık.
D. Kitapları koymak için yeni bir kitaplık aldı

Cevap: A

 

8) Aşağıdaki deyimlerden hangisi çok acıkmak anlamındadır?
A) Karnı zil çalmak
B) Karnı geniş
C) Karnı ağrımak
D) Ağzı yanmak

Cevap: A

 

9) “Yaşlı adam, köyde küçük bir konut aldığını söyledi.”
Altı çizili sözcüklerin yerine aşağıdakilerden hangileri sırasıyla getirilirse anlam değişmez?

A) Dede- ufak -kulübe
B) Genç –büyük -ev
C) İhtiyar –ufak -ev
D) Yaşlı –büyük –bina

Cevap: C

 

10) Pek çok kişinin söylediği şu söze inanmıyorum. “Param yok ki kitap alıp okuyayım.” Bu gerekçe bana işin kolayına kaçmak gibi geliyor. Çünkü okuma alışkanlığına sahip kişi, ne yapıp edip kitaba ulaşır. Okul kütüphanesinden ulaşır, sınıf kitaplığından ulaşır. Daha da olmazsa kendi gibi heveslileri bulur. Ortak kitap alır, okur.
Yukarıdaki paragrafın ana fikri hangisidir?

A) Kitap okumak çok faydalıdır.
B) Kitap okumanın insanlara katkıları çoktur.
C) Çok fazla çeşitte kitap vardır.
D) Kitap edinmenin farklı yolları vardır.

Cevap: A

 

11) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “-lik” ekiyle türemiş kelime vardır?
A. Kâğıdın ortasından bir delik açtı.
B. Soluk almak için bir süre durdular.
C. İyilik yapanlar bunun karşılığını görürler.
D. Dağınık saçlarını aynada görünce şaşırdı.

Cevap: C

 

12) 1.Günaydın, dedim.
2.Okula gittiğimde herkes bahçedeydi.
3.Kahvaltımı yaptım.
4.Annem de kalkmıştı.
5.Sabah güneşin ilk ışıklarıyla uyandım.
6.Günaydın, kahvaltı hazır, dedi.
Yukarıdaki tümceleri oluş sırasına göre sıralarsak sıralama nasıl olur?

A) 1, 2, 3, 4, 5, 6
B) 4, 1, 6, 5, 3, 2
C) 5, 4, 1, 6, 3, 2
D) 6, 4, 1, 2, 3, 5

Cevap: C

 

13) “Ezmek” sözcüğü aşağıdaki cümlelerin hangisinde diğerlerinden farklı bir anlamda kullanılmıştır?
A) Annem pasta yapacağı hamuru eliyle ezdi.
B) Esra, her davranışıyla sözüyle bizi ezdi.
C) Yengem, üzümleri pekmez yaparken ezdi.
D) Yoldaki boş kartonu kamyon ezdi.

Cevap: B

 

14) Aşağıdaki tümcelerin hangisinde yazım yanlışı vardır?
A) Havalar ısındı mı rahat edeceğiz.
B) Minibüs evinizin önündenmi geçiyor?
C) Nereye gideceğinize karar verdiniz mi?
D) Hafta sonu için bir program yaptınız mı?

Cevap: B

 

15) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde eş anlamlı kelimeler bir arada kullanılmamıştır?
A) Yaşlı adam ihtiyardoktordanyardım istedi.
B) Kalp maketini tutarak “yüreğiniz bu boyutta” dedi.
C) Galeride gördüğüm beyaz araba ak süt gibiydi.
D) Bu kutudakiler tam ama diğer kutular eksik gelmiş.

Cevap: D

 

16) Dur ( ) Ne yapıyorsun ( ) Orası çok derin ( ) Görmüyor musun ( )
Parantez içinde sırasıyla hangi noktalama işaretleri olmalıdır? 

A) (!) (?) (?) (.)
B) (!) (?) (.) (?)
C) (!) (.) (?) (?)
D) (.) (?) (?) (?)

Cevap: B

 

17) “Bu sabah deli bir yağmur yağıyordu.” Tümcesinde iş, hareket bildiren sözcük hangisidir?
A)Sabah
B)Deli
C)Yağmur
D)Yağıyordu

Cevap: D

 

18) “Akif ( ) in doğum gününe Eren ( ) Mustafa( ) Kadir ve Esma birlikte mi gittiler( )”

Cümlesinde ( ) yerine aşağıdaki noktalama işaretlerinden hangisi getirilmelidir?
A) ( ‘ ) ( , ) ( , ) ( ? )
B) ( , ) ( . ) ( , ) ( . )
C) ( ‘ ) ( ; ) ( . ) ( ? )
D) ( . ) ( , ) ( ‘ ) ( ! )

Cevap: A

 

19) Aşağıdaki seçeneklerin hangisinde bir kişinin davranışları betimlenmiştir?
A) Ali’nin odasında büyük bir gardırop, çalışma masası ve yatağı var. Başucundaki çekmeceli dolabın üzerinde renkli bir gece lambası duruyor.
B) Ayşe her zaman tertipli ve düzenlidir. Yapacağı işleri önceden planlar. Her yere zamanında gider, işlerini zamanında bitirir.
C) Aslı, kedisini çok sever. Geçen gün ona annesiyle birlikte kırmızı, ekoseli, onu sıcak tutacak bir giysi aldılar.
D) Onur, arkadaşlarına göre uzun boyludur. Bu nedenle okulda yapılan basketbol seçmelerine girmesi için ısrar ettik. Başarılı olacağına eminiz.

Cevap: B

 

20) “kesmek” kelimesi, aşağıdaki tümcelerin hangisinde, gerçek anlamda kullanılmıştır?
A.Onun sözünü keserek konuşmaya başladı.
B.Kurdeleyi keserek iş yerini açtılar.
C.Onunla ilişkisini kesmeye karar verdi.
D.Filmin en önemli yerinde elektrikler kesildi.

Cevap: B

 

 

Türkçe Dersi Öğretmeni
……………….. 

Başarılar Dilerim

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.