4.Sınıf Türkçe 1.Dönem 2.Yazılı Soruları ve Cevapları 2018-2019

4.Sınıf Türkçe 1.Dönem 2.Yazılı Soruları ve Cevapları 2018-2019

…………………. OKULU 2018-2019 EĞTİM ÖĞRETİM YILI 4. SINIF Türkçe DERSİ 1. DÖNEM 2. SINAV KAĞIDI 

Ad-Soyad:

No:

 

1) “Köprüden geçeceğim ……….korkuyorum.”Yukarıdaki boş yere, hangi kelime gelemez?
A.ama
B.ancak
C.artık
D.lakin

Cevap: C

 

2) Verilen tümcelerdeki yazım yanlışlarının bularak düzeltiniz.
Babam Eylül’de izin alacak.

Hikaye beyaz gemi kitabından alıntıymış.

Onu en son 5 haziran 2016 Cuma günü gördüm.

Halam THY’nda çalışıyor.

Dört ara yön vardır: kd, kb GD, GB.

Cevap:

 

3) Aşağıdaki cümlelerden hangisi nesnel bir ifadedir?
Güneş’in doğuşu çok etkileyici.
B) Kırmızı elma daha tatlı olur.
C) Bu film çok sıkıcıydı
D) Türkiye’nin en kalabalık şehri

Cevap: D

 

4) Hangi seçenekteki sözcükler anlam ilişkisi bakımından diğerlerinden farklıdır?
A) ağır-hafif
B) bütün-tam
C) hızlı-süratli
D) çağrı-davet

Cevap: A

 

5) Hakem( ) birden elini kaldırıp şöyle dedi( )
( ) Yarış birazdan başlayacak ( )
Yukarıdaki parçada yay ayraçla belirtilen yerlere sırasıyla hangi noktalama işaretleri getirilmelidir?

A) ( , ) ( : ) ( ) ( . )
B) ( : ) ( ) ( , ) ( . )
C) ( . ) ( : ) ( “ ) ( “ )
D) ( : ) ( . ) ( . ) ( ! )

Cevap: C

 

6) Aşağıdaki atasözlerin hangisi “tutumluluk” ile ilgili değildir?
A) Sakla samanı gelir zamanı
B) Damlaya damlaya göl olur.
C) Ak akçe kara gün içindir.
D) Bakarsan bağ olur, bakmazsan dağ olur.

Cevap: C

 

7) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde neden-sonuç ilişkisi yoktur?
A) Teyzesine yeni yaptığı resmi hediye etti.
B)Hırsız avluya girince köpeklerhavlamaya başladılar.
C) Ahmet çok çalıştığı için bu gece erken uyudu.
D) Hava karardığı için lambaları yaktı.

Cevap: A

 

8) Aşağıdaki tümcelerin hangisinde yazım yanlışı yoktur?
A) Aslı penbe rengini çok sever.
B) Yeni takılan pencere kırılmışdı.
C) Kirbitle oynamak tehlikelidir.
D) Ankara’nın soğuğunda geniş bir caddede ilerliyorduk.

Cevap: D

 

9) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde abartılı bir ifade yoktur ?
A) Gürültüden kafam kazan gibi oldu.
B) Arkadaşımla çok güzel eğlendik.
C) Uykusu o kadar derin ki top atsan uyanmaz.
D) Bir oturuşta bir fırın ekmeği yer.

Cevap: B

 

10) “Adların yerine kullanılan kelimelere, adıl (zamir) denir.”
Aşağıdaki cümlelerde geçen altı çizili sözcüklerden hangisi, insan adının ye­rine kullanılmamıştır?

A. Annem bunu kendi elleriyle ördü.
B. Senden, daha iyi bir başarı bekliyordum.
C. Öğretmenimiz sağlığımız için bizi soğukta çıkarmadı.
D.  Sizi daha önce çok uyarmıştı

Cevap: A

 

11) Aşağıdaki tümcelerin hangisinde, işin gelecekte yapılacağını bildirilmektedir?
A) Ustabaşının sesiyle irkildi.
B) Terini geniş nasırlı elleriyle sildi.
C) Yavrularına sıcak ekmeği tattıracak.
D) Hızlı adımlarla lavabolara yöneldi.

Cevap: C

 

12) O sabah yine erkenden uyandım ( ) Telaşla ödevimi ararken sınıfta unuttuğum aklıma geldi ( )
Eyvah ( ) Öğretmenim ödevleri sorunca ben nasıl cevap vereceğim ( )
Yukarıdaki paragrafta parantezlerin içene hangi noktalama işareti gelmelidir? ( 4 puan)

A) (,) (.) (!) (!)
B) (.) (.) (,) (?)
C) (.) (.) (!) (?)
D) (.) (,) (!) (?)

Cevap: C

 

13) Aşağıdakilerden hangisi bir tanım cümlesidir? 
A) Matematik dersinde çok başarılıyım.
B) Bugün okulda açıları öğrendik.
C) 90 derecelik açıya dik açı denir.
D) Açılar konusunu zevkle işledik.

Cevap: C

 

14) I. Ebe oyuncuları arar.
II. Ebe gözleri kapalı yüze kadar sayar.
III. Ebeyi seçmek için sayışma yapılır.
IV. Oyuncular saklanır.
Yukarıda saklambaç oyununun aşamaları karışık olarak verilmiştir. Doğru sıralama nasıl olmalıdır? 

A) I –II – III – IV
B) III – II – IV – I
C) I – III – II – IV
D) IV – II – III – I

Cevap: B

 

15) Merhaba, benim adım “ Nokta.”Acaba ben, aşağıdaki hangi cümlede yanlış yerde kullanıldım?
A) O kazadan sonra Dr. Feridun, artık mesleğini yapamaz oldu.
B) Ben 02.01.1982 yılında doğdum.
C) 2. Cad. Ay Sokak’ta oturuyorum.
D) 1000 m.’ye 1 km. adı verilir.

Cevap: B

 

16) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı yapılmıştır?
A) Babam İstanbul ‘a gitti.
B) Balıkesir’li bir arkadaşımdan mektup aldım.
C) Bergüzarlar misafirliğe gitmişler. D) Ders zili çaldı mı?

Cevap: B

 

17) “Dışarı çıkarken “kalın” giysiler giymelisin.” cümlesinde altı çizili sözcüğün karşıt anlamlısı aşağıdakilerden hangisidir?
A)  renkli
B)  ince
C)  siyah
D)  yünlü

Cevap: D

 

18) Aşağıda verilen cümlelerde altı çizili sözcüklerden hangisi “-cı” ekiyle yeni bir anlamkazanmamıştır?
A) Yediğim biber çok acı.
B) Okuldakiyazıcı bozulmuş.
C) Masalcı teyze güzel masalları anlatırdı.
D)Sıvacı duvarları mahvetmişti.

Cevap: A

 

19) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “-ci” eki alarak yeni anlam kazanmış bir kelime yoktur?
A. Yemek acı olduğu için yiyemediler.
B. Avcı ormandan eli boş döndü.
C. Sütçü bugün bize de uğramadı.
D. Oduncudan bir ton odun aldık.

Cevap: A

 

20) Aşağıdaki seçeneklerin hangisinde abartılı bir ifade kullanılmamıştır? 
A) Bir of çeksem karşıki dağlar yıkılır.
B) Ben günde 20 kilo balık yiyebilirim.
C) Açlıktan koca bir inek yiyebilirim.
D) Evin önünde top oynayalım.

Cevap: D

 

 

Türkçe Dersi Öğretmeni
……………….. 

Başarılar Dilerim

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.